Росія відсвяткувала День перемоги в Україні

Анна Веселова, Коментарі

|

День 9 травня в Україні пройшов практично непомітно. Влада, в цьому році зовсім забула, що вона робила в минулому році. У 2012, влада забула, як рік тому Верховна Рада законодавчо дозволила використовувати червоний прапор і мало не зобов`язала вивішувати його на всіх адміністративних будівлях разом (а то й замість) з державним прапором України. Тоді, це спровокувало масові протести у Львові, що закінчилися бійками між «свободівцями» і заїжджими «захисниками» Дня перемоги.

Чогось подібного можна було очікувати і в цьому році. Однак все пройшло тихо – і без парадів, і без мордобою. Зате з самого ранку українцям запропонували інший парад — московський. Перший національний телеканал сумлінно показав повну трансляцію параду Перемоги на Червоній площі в Москві. Без власних коментарів і озвучення.
Ось хто святкував День перемоги з помпою і розмахом! Росіяни не стали розмінюватися на дрібниці: на головні площі великих міст країни вийшли війська, вивели військову техніку. У кращих традиціях Північної Кореї або Китаю, росіяни продемонстрували нові зразки техніки. Наприклад, на параді в Санкт-Петербурзі були представлені броньовані артилерійські тягачі на базі «КамАЗів», які надійшли на озброєння армії минулого року. Крім того, під час параду була збільшена ширина армійської колони – щоб чисельність армії здавалася ще значнішою. Загалом, зробили все, щоб дати зрозуміти: «наша армія – найсильніша», а Росія – країна-переможниця. Єдина. І невипадково, мабуть, процедура інавгурації президента Володимира Путіна була призначена в переддень 9 травня: щоб ніхто не забув, хто є президентом цієї країни.
Виходить, що Україна, замінивши власні урочистості з нагоди Дня Перемоги телевізійною картинкою урочистостей іншої країни, мовчки погодилася з російською ідеологічною фішкою, з якою керівництво Росії отримує не менші дивіденди, ніж від ще однієї теми – газової. Показово: офіційні урочистості в Україні почалися відразу після того, як закінчилися в Москві. Щоб жителі нашої країни не пропустили ні хвилини російського параду.
Ще одна відмінність цьогорічного святкування Дня Перемоги від попереднього – відносний спокій в Західній Україні, зокрема, у Львові. Цього року там обійшлося без бійок. Напередодні міськрада заборонила використання радянських і нацистських прапорів, а Львівський окружний суд ввів заборону на проведення будь-яких масових заходів, крім офіційних. Тільки найбільш затяті активісти спробували порушити цю заборону, та й то, їхній запал швидко остудили. Судячи з усього, в цьому році львівські провокації нікому не вигідні. Українській владі в передвиборний рік важливо показати, що вона тримає ситуацію під контролем. Що також важливо напередодні проведення Євро-2012. Не потрібні «танці на прапорах» і Росії. Зараз, коли до влади повернувся головний «імперіаліст» Володимир Путін, Кремль не стане займатися якимось там окремим Львовом.
Нарешті, є ще одна відмінність цьогорічного святкування Дня Перемоги – у цьому році не було масової істерії з георгіївськими стрічками, які, як стверджують історики, мають опосередкований стосунок до Великої Вітчизняної війни, зате пропагандисти «русского мира» дуже вдало перейняли «стрічкову» технологію кольорових революцій. Цього року справа обмежилася «точковою» роздачею стрічок: наприклад, подібні заходи організовувалися місцевою владою в Харкові та Криму. У Києві молодь в накидках Партії регіонів роздавала подібні стрічки водіям, які зупинялися на світлофорах. Щоправда, на машинах жителів столиці цих стрічок просто не було.
Учорашній святковий день, на жаль, наштовхує на сумний висновок – Україна, в черговий раз прогнувшись під Росію, показала: ми відмовляємося захистити наше право називатися однією з країн, яка звільнила світ від фашизму, повністю віддавши це право сусідній державі. 5-6 мільйонів українців, які загинули в 1941-1945 роках – це всього лише 5-6 мільйонів українців, які загинули в 1941-1945 роках.

Фото: Євген Котенко 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *