Життя як вічне свято

Ілона Мосійчук, Коментарі

|

Нова спецтема тижневика «Коментарі» має назву «Як вилікувати 50 родових травм українців». Видання пропонує українцям уважно подивитися на себе і зрозуміти, яка з рис національного характеру заважає їхньому розвитку. Серед таких рис – патерналізм і віра в доброго царя, критичне ставлення до всіх, крім себе, любов до розкішного життя і халяви, неповага до чужої власності, комплекс національної невизначеності і гонка за імпортом, аномально завищена самооцінка, індивідуалізм, що набув форму «моя хата скраю ». Детальніше про родові травмах українців і про те, чи можна їх вилікувати, читайте в свіжому номері тижневика «Коментарі» і на сайті Comments.ua.

Широка душа українців вимагає постійного свята. Ми готові влаштовувати гуляння буквально з будь-якого приводу – від дня взяття Бастилії до Старого Нового року та Всесвітнього дня шульги. Кожен по-своєму близький українцям, до кожного вони по-своєму причетні
Наші свята – це строкатий мікс, замішаний на старовинних язичницьких традиціях і православній культурі, пережитках радянського минулого, європейських нововведеннях і міжнародних традиціях. Багаторічне перебування України у складі інтернаціонального СРСР, а також географічна близькість до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії призвели до змішання крові і традицій. Так що більшість наших співгромадян формально можуть з повним правом долучатися до свят багатьох народів і релігій. Наприклад, з однаковим завзяттям українці святкують християнське і католицьке Різдво, а деякі відзначають на додачу ще й Хануку. Хоча для багатьох обивателів, які вважають себе віруючими, релігійні свята не більш ніж формальність. За даними Центру вивчення громадської думки, значна частина віруючих (38%) не можуть навіть пригадати релігійні обряди, яких вони дотримуються. Всього 17% українців відвідують церкву, 11% – дотримуються посту, 7% – приймають таїнства і моляться.
Аналогічна ситуація склалася і з світськими святами. Більшість наших співвітчизників і раніше трепетно ставляться і до радянських дат – від 7 листопада (день Жовтневої революції) до дня Радянської армії. Хоча при цьому не забувають помпезно відзначати заснований після розвалу СРСР День незалежності.
За 20 років незалежності наша країна «обросла» великою кількістю сучасних свят: тут і День Конституції, і День незалежності. Всього офіційних свят в Україні дев`ять. А в деяких державах їх налічується ще більше. Наприклад, в Іспанії державних свят 14 днів в році, в Японії – 13.
Але якщо додати до наших офіційних урочистостей особисті та сімейні події, плюс професійні та релігійні дати, до яких ми ставимося з великою повагою, то отримаємо чи не 365 святкових днів у році.
Одними з найбільш улюблених українцями подій є новорічні свята. Згідно з результатами дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг», для 48% опитаних найулюбленіший новорічне свято – Новий рік, для 41% – Різдво. Ще 5% більше всього люблять День святого Миколая і 2% – Старий Новий рік.
Як не парадоксально, відучити українців жити в стані вічного свята може підвищення якості життя та добробуту населення. Показовими в цьому сенсі стали події в Швейцарії: 11 березня на референдумі проти продовження відпусток з чотирьох до шести тижнів на рік проголосувало 67% місцевого населення. Почасти такий результат можна пояснити і наявністю добре розвиненого малого бізнесу. За підрахунками Швейцарської асоціації роботодавців, додаткові два тижні відпустки збільшили б ціну робочої сили в Швейцарії ще на $ 6,5 млрд. на рік. Хоча за цим показником країна і так займає друге місце в Європі після Норвегії. І найважче довелося б саме дрібному бізнесу, представники якого й визначили результат голосування. Адже 70% зайнятих у фірмах зі штатом від 100 і більше працівників і без державного примусу отримують в Швейцарії не менше п`яти тижнів відпустки на рік. А от у маленьких фірмах, де не більше десяти працівників, 60% зайнятих відпочивають менше. Ставши країною приватних підприємців, Україна теж переглянула б своє ставлення до свят.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *