Микола Жулинський: "Андрiй Садовий менi вказувати не буде"

Богдан КУФРИК, "Експрес"

|

Пiсля нефахової реставрацiї центру Львова, котрий входить перебуває пiд охороною ЮНЕСКО, на спецiальному засiданнi Нацiональної ради з питань культури та духовностi при Президентовi, було створено робочу групу для пiдготовки проекту указу щодо захисту пам`яток культури, внесених до списку ЮНЕСКО. Про перебiг засiдання, на котрому на горiхи дiсталося львiвським посадовцям, “Експресу” розповiв голова ради Микола Жулинський.

— Миколо Григоровичу, чим було зумовлено проведення засiдання ради з питань культури та духовностi при Президентовi, на якому йшлося про реставрацiйнi роботи у Львовi?

— Мiнiстр закордонних справ Борис Тарасюк свого часу на iм`я Вiктора Ющенка надiслав листа в якому висловив своє занепокоєння збереженням пам`яток архiтектури, котрi включенi до свiтової культурної спадщини ЮНЕСКО. Це стосується i львiвських пам`яток. Тож глава держави, на основi цього листа дав доручення Нацiональнiй радi з питань культури та духовностi при Президентовi, котру я очолюю провести засiдання. До Львова було вiдправлено й заступника мiнiстра закордонних справ Володимира Огризка. Останнiй нам доповiв про роботи у Львовi, також з цього приводу виступив заступник мiнiстра будiвництва й мiнiстр культури та туризму. А також представники Львова — заступник мiського голови Львова Андрiй Павлiв, начальник управлiння охорони iсторичного середовища Андрiй Левик, в. о. начальника управлiння архiтектури й мiстобудування мiськради Олесь Ярема. Тож майже чотири години ми з`ясовували як зберiгаються пам`ятники архiтектури у Львовi й Києвi.

— Якi рiшення були прийнятi за результатами засiдання ради?

— Їх чимало. Зокрема було створено робочу групу для пiдготовки проекту указу щодо захисту пам`яток культури, внесених до списку ЮНЕСКО. Пiдвищити вiдповiдальнiсть за порушення пам`яткоохороного законодавства й за виконанням мiжнародних зобов`язань України стосовно збереження культурної спадщини. Що до рiшень, котрi стосуються Львова, то ми рекомендували мiськiй радi провести будiвельно-ремонтi роботи в центрi мiста у вiдповiднiсть до чинних законодавства. А також владнати спiрнi питання щодо реконструкцiї. Крiм того посадовцi мерiї мали б провести прес-конференцiю з цього приводу.

— Останню вимогу Андрiй Павлiв виконав i повiдоми журналiстам, що на засiданнi ради Микола Жулинський заявив, що громадськi акцiї протесту проти проведення реконструкцiї центру є замовними. Ви дiйсно про це говорили?

— А дiйсно поцiкавився в Андрiя Павлiва чи спротив громадськостi викликаний порушенням реставрацiйних правил чи у цьому є полiтичний пiдтекс. Вiн заявив, що у цьому є полiтика. Це були його слова, а не слова Миколи Жулинського. Я нiколи не констатував, що акцiї протесу у Львовi проти реконструкцiї є замовними.

— Андрiй Садовий, заявив що для того, аби з`ясувати хто збрехав журналiстам Андрiй Павлiв чи Микола Жулинський готовий запросити вас до Львова й органiзувати прес-конференцiю…

— Передайте Андрiю Садовому, хай вiн не вказує, що менi робити.

— А чи готовi члени Нацради, зокреми ви приїхати до Львова, щоб побачити все на власнi очi?

— Я не є фахiвцем з реконструкцiї. До Львова потрiбно вiдрядити людей, котрi в цих питання розбираються. Якщо буде така потреба то ми пiдемо на такий крок. Ми готовi органiзувати групу людей у Києвi й послати її до Львова, щоб це питання вивчили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *