Лев Грицак: "На жаль, наш губернатор став на сторону моїх опонентів"

|

З приходом до влади колишньої антикучмівської коаліції поле цікавих тем для журналістських розслідувань значно звузилося. Здається, зникли такі ненависні «темники», безкінечне «читайте між рядків», політична аналітика здрібніла, кануло в Лету замордоване Мукачево… Але у Трускавці, схоже, все залишилося без змін.

Це місто і надалі продовжує випереджати рейтинги за кількістю скандальних історій і публічних з’ясовувань стосунків. Революція не принесла сподіваного полегшення, навпаки – ситуація загострилася до краю. І як не дивно, але щодалі, то більше знаних людей стають персонажами чергових розділів трускавецьких суперечок. Своє бачення суті непорозумінь у місті-курорті кореспонденту Західної інформаційної корпорації виклав один із головних дійових осіб перманентних конфліктів – міський голова Трускавця Лев Грицак.

– Леве Ярославовичу, на Вашу думку, які глибинні причини конфронтації між Вами та керівником «Трускавецькурорт»?


– Йдеться про питання приватизації державного майна. Ми, Трускавецька міська рада, виступили проти приватизації мінеральної бази курорту і не давали можливості відчужувати майно, яке є у користуванні ЗАТ «Трускавецькурорт», але належить до державної власності. Це, власне, і стало початком конфлікту. А почалося все наприкінці 2001 року.

– Вам закидають, що Ви начебто цілеспрямовано, використовуючи усі доступні можливості, проводите політику дискредитації ЗАТ «Трускавецькурорт», зокрема, звинувачуєте у намаганні приватизувати родовища «Нафтусі».

– Не родовища «Нафтусі», а мінеральну базу. До речі, моїм попередником на посаді міського голови прийнято рішення, яке надавало можливість приватизувати 54 об’єкти мінеральної бази курорту, зокрема, свердловини та навколишні споруди. Після цього ЗАТ «Трускавецькурорт» намагалося взяти в оренду територію навколо свердловин, в тому числі територію родовища. На що міська рада не погодилася. Богдан Аксентійчук подав до суду щодо цих орендних ділянок, щоби врешті-решт змусити міську раду укласти договір оренди на землю навколо цих свердловин і родовища. Проте Господарський суд Львівської області відмовив їм, позаяк врегулювання земельних питань – прерогатива міської ради, тобто органу місцевого самоврядування, який і вирішує надавати чи не надавати землю в оренду.

– На одній з прес-конференцій пан Аксентійчук стверджував, що суть конфлікту у тому, що на посаді міського голови Трускавця перебуває людина, яка нібито поводиться як «тимчасовий правитель» і що проблема зовсім не в особистостях чи проблемах власності.

– Я особисто рішень не приймаю. Рішення колегіально приймає Трускавецька міська рада, до якої входить 34 депутати. При чому переважна більшість депутатів, близько 26, це депутати, які мають спільну зі мною думку у багатьох питаннях. І тільки опозиційна група, яка колись називалася «ЗАТ «Трускавецькурорт», а зараз перейменована у групу «Сила народу», займає позицію ЗАТ «Трускавецькурорт». До неї входять керівники підприємств філії ЗАТ «Трускавецькурорт».

– Чому Ви виступаєте проти курортополісу «Трускавець», а також намагаєтеся повернути профспілкове майно міській владі?

– Я не виступаю проти курортополісу «Трускавець». Це неправда. Я підтримаю курортополіс. Свого часу він відіграв велику роль у розвитку нашого міста. Хоча тепер, незважаючи на те, чи існує зараз економічна зона чи ні, інвестори однаково зацікавлені містом Трускавець. Я виступав проти тих проектів, які неефективні ні для держави, ні для міста. Наприклад, проект, який проводить, власне, ЗАТ «Трускавецькурорт». Скажімо, це капітальний ремонт санаторію «Каштани» з облаштуванням поліпшених номерів. Такі ж самі капітальні ремонти проводять інші санаторії, тому що вони дбають про свою конкурентність. Нехай, але я переконаний, що аналогічні програми недоцільно було затверджувати міською радою. Бо із визнанням цього проекту Трускавецькою міською радою, а відтак, визнанням цього підприємства суб’єктом вільної економічної зони курортополісу «Трускавець», місто втрачає кошти, які мали би надходити до міського бюджету. Це кошти за оренду землі, а держава втрачає набагато більше податкових надходжень.

– Ваші головні опоненти заявляють, що міська влада замість того, щоб дбати про господарські проблеми, зайнята лише зверненнями до керівництва держави, правоохоронних органів, ЗМІ щодо незаконності приватизації ЗАТ «Трускавецькурорт». Це так?

– Ми цим займалися вимушено, тому що є закони, відповідна постанова ВРУ про те, що майно, передане профспілкам у користування, це державне майно. Зі створенням ЗАТ «Трускавецькурорт» це майно незаконно було передано фактично приватній структурі, яка почала активно його відчужувати. Міська рада відразу почала вести боротьбу із цим, як я вважаю, злом – і для держави і для територіальної громади. Ми виразили недовіру генеральному директорові ЗАТ «Трускавецькурорт» Богдану Аксентійчуку, а також голові Федерації профспілок України Олександру Стояну, зверталися у різні урядові структури для того, щоби припинити ці, на наш погляд, безчинства. І сьогодні є підтвердженням того, що ми правильно діяли, – повідомлення у газеті «Урядовий кур’єр» за 4 червня ц.р. виконуючого обов’язки начальника головного управління УБОЗу про те, що відкрито кримінальні справи щодо незаконної передачі та відчуження восьми санаторіїв Трускавця на 91 млн. грн.

– Після «помаранчевої революції» Ви вступили до партії Юлії Тимошенко. Чому саме до неї?


– Я був у партії… (намагається пригадати, – Авт.) Аграрній, яка розпалася. На сьогодні «Батьківщина» – одна з найбільш прогресивних партій, не заангажованих у якихось економічних проступках, партія, яка у нашому місті Трускавці об’єднує тільки чесних і порядних людей, справжніх патріотів і Батьківщини, і нашого міста, які нічим себе не скомпрометували, і відстоює насправді державницькі позиції.

– А під час президентських перегонів яку позицію Ви займали?

– Ми підтримували Віктора Ющенка. Фактично першими в Україні 19 листопада 2004 року прийняли звернення до правоохоронних органів – не допустити фальсифікації виборів, оскільки передумови для цього вже спостерігалися. Потім, 22 листопада, після того, як стало відомо про фальсифікацію виборів, в один день із Львівською міською радою на своїй сесії прийняли рішення, в якому визнали нашим президентом Віктора Ющенка. Крім того, у Трускавці було організовано міліцію, яка теж заявила про підтримку Ющенка і недопущення застосування сили проти власного народу. А 26 листопада виконком Трускавецької міської ради постановив підтримати Всеукраїнський комітет національного порятунку «Сила народу» і оголосив загальний страйк. Також штабу Віктора Ющенка надавалася допомога транспортом, коштами, проводилася наочна агітація. Місто Трускавець було забарвлено в оранжеві кольори. Проте, на жаль, сьогодні це все не пам’ятається і не береться до уваги.

– Як поясните появу відомого звернення до Януковича, яке нібито Ви підписали. Саме до цього документа зараз активно апелює пан Аксентійчук, намагаючись в такий спосіб Вас дискредитувати?

– Справді, я його підписав, хоча готували звернення інші люди. Там були допущені деякі помилки. Але готувалося воно лише з однією метою – навести порядок із ЗАТ «Трускавецькурорт» і його керівником Богданом Аксентійчуком, який допускає порушення законодавства. До речі, аби захистити факти порушень, він спочатку прикривався політичною силою «Наша Україна», потім користувався підтримкою Януковича. Тобто, він показав, що є людиною з двома обличчями, і, прикриваючись тією чи іншою політичною силою, продовжує робити свою темну справу.

– Голова Львівської ОДА Петро Олійник заявив, що не дозволить ніякій структурі забрати Трускавецький водоканал, а також проводити непрозору політику у місті. До Трускавецької міської ради були скеровані перевірки, і є інформація, що Ви намагалися протидіяти такій позиції Олійника. Чи це означає, що львівський намісник хотів би бачити на посаді міського голови Трускавця іншу людину?


– Я думаю, що так. Це основна причина. Бачите, Трускавець завжди був політичним плацдармом, тому що через місто проходить до 200 тисяч відпочиваючих за рік. Крім того, Трускавець привабливий своєю територією, землею. Головною ж метою міської влади було вирішення основної соціальної проблеми – водопостачання, подати воду цілодобово, бо на сьогодні у Трускавці вода подається лише чотири години на добу. Від цього страждають і мешканці Трускавця і його гості. Трускавецька міська рада протягом трьох років шукала різні шляхи вирішення проблеми: і через Державний бюджет, і через обласний, міський. На жаль, при сьогоднішній економічній ситуації у державі це не вдалося. До того ж не була виконана постанова ВРУ від 1996 року про виділення 90 млн. гривень на водовідведення міста. Власне, тому ми і вели інтенсивний пошук інвесторів. Вони, звичайно, були. Проте одні пропонували умови дуже невигідні, інші, взявшись за розвиток концепції водопостачання, відмовилися з огляду на те, що проект є фактично малоокупний. А згідно з розробленою концепцією проект був розрахований на 18 років.

Тому для того, щоби зацікавити інвестора, ми запропонували інший варіант проекту, з доповненням – розробити новий санаторно-курортний мікрорайон, що теж дуже потрібно для Трускавця. Було створено спільне підприємство між КП «Трускавецький водоканал» та інвестором. 51% статутного фонду залишався за містом, 49%, відповідно, отримував інвестор. Тобто, окрім головної проблеми, інвестор мав би взятися за розбудову нового мікрорайону, у чому, наголошу ще раз, зацікавлена міська рада і всі мешканці Трускавця. Бо це збільшить кількість робочих місць, а також дозволить створити новий мікрорайон за сучасними світовими стандартами, і місто Трускавець сміливо конкуруватиме з іншими відомими курортами. Це і збільшення надходжень до міського бюджету, який наразі головно поповнюється за рахунок податку з прибутків громадян. Поза тим нова реалізація нової ідеї зумовить розвиток відпочинково-рекреаційної зони, якої сьогодні немає як такої. А для мешканців міста і відпочивальників це стало би суттєвим поліпшенням умов відпочинку.

На жаль, голова обласної адміністрації став на сторону опозиції, яка всіма методами старається заблокувати програму розвитку водопостачання Трускавця. Основною причиною, на яку вони посилаються, це розбазарювання землі та її продаж. Десь дали оголошення в Інтернеті, що ця земля, яка передана в оренду, начебто продається за ціною 50 доларів за квадратний метр. Хто міг дати таке оголошення? Ясна річ, зацікавлені люди. Як на мене, це звичайна провокація.

На жаль, наш губернатор став на сторону моїх опонентів. Проте перед цим не зустрівся ні з міськими депутатами, на зі мною як з міським головою. Натомість він неодноразово виголошував різні заяви на відповідальних нарадах, перед журналістами, перед керівниками. Потім видав доручення правоохоронним органам, включаючи Службу безпеки, перевірити законність створення цього ТзОВ і надання йому в оренду земельних ділянок. По-перше, тут Олійник перевищив надані йому повноваження. По-друге, у кожній справі можна до якоїсь коми, до букви докопатися. Але фактично порушень під час передачі цієї земельної ділянки не було. Робота ж підприємства нині блокується, оскільки прокуратура внесла протест і таким чином призупинила дію договору оренди, подала у Господарський суд на вимогу губернатора про припинення договору оренди. На сьогодні ми маємо збитків 93 тис. гривень, але найбільше зло те, що призупинився проект, інвестори насторожені і чекають рішення Господарського суду. Хоча, я думаю, що суд справедливо розгляне це питання і прийме справедливе рішення.

Найгірше і те, що сьогодні у Трускавці будується 57 нових об’єктів. Вони не можуть бути введені в експлуатацію без цілодобового, або хоча б за розширеним графіком, водопостачання. І велике зло те, що нехтуючи інтереси самих трускавчан, які мучаться без води, цю програму зупинено.

– Наскільки прихильно ставиться до Вас голова Львівської облради Михайло Сендак?

– Мені здається, що Львівська обласна рада намагається об’єктивно розібратися у ситуації, що виникла у Трускавці. Створено депутатську комісію у складі десяти чоловік, яку очолив Роман Гайдучок. Комісія вже подала свої висновки на сесію облради. Однак поки що проблеми трускавецької води та земельної ділянки не вирішено, тому депутатська комісія продовжує роботу.

Що цікаво, нам пропонують продати цю земельну ділянку з аукціону. Повірте, це абсурдна пропозиція, оскільки вона є в межах другої охоронної зони питтєвого водосховища і на сьогодні продати її не можна. Спочатку на цій ділянці інвестор мав зробити нове питтєве водосховище, а вже потім вилучити із водокористування існуюче питтєве водосховище, яке нині забруднюється і це становить небезпеку для мешканців і гостей міста. А тільки після того можна забудовувати мікрорайон. До цього часу заплановано внести зміни у генплан міста, зробити детальний план забудови з тим, щоб на цій території розмістити нові санаторно-курортні заклади, готелі, конгрес-центр, спортивні споруди, парки відпочинку, а потім приєднати озеро до відпочинкової зони, розвинувши ще якусь інфраструктуру, водноспортивну, відпочинкову, пляжі і т.п.

– Чому різні політичні організації у Трускавці налаштовані проти Вашого проекту реконструкції системи водопостачання міста і влаштовують пікети під міською радою?

– Чому «різні»? Не для кого не секрет, що пікетували міську раду представники ЗАТ «Трускавецькурорт». У нас є СПУ, КПУ, «Батьківщина», інші, які підтримують Трускавецьку міську раду, але так склалося історично, що деякі місцеві політики раніше працювали на ЗАТ «Трускавецькурорт». Сьогоднішній голова міської організації НСНУ – це колишній заступник Аксентійчука, місяць як звільнився, Ігор Пілько. Тому все це, як на мене, робилося під егідою ЗАТ «Трускавецькурорт».


А нас підтримують громадські організації, а також переважна більшість трускавчан. Міськрада провела громадське опитування, при чому, підписними листами, навіть не анонімно. Опитали половину виборців Трускавця, і 82% з них підтримали нашу концепцію водопостачання та проект щодо передачі в оренду цієї земельної ділянки. А кілька осіб, які сьогодні керують тією партією, при чому незначною партією, на сьогодні, як я вважаю, вже дискредитувала себе у Трускавці своїми діями, своїми барабанами, підключенням «Пори», та і взагалі, виступають проти розвитку водопостачання Трускавця. Люди це все дуже добре розуміють.

– Леве Ярославовичу, чи плануєте Ви балотуватися на мера наступного року?

– Цілком імовірно.

– А якщо програєте вибори, чим займетеся у невеличкому місті, до влади якого можуть прийти ваші теперішні опоненти?

– У мене не буде проблеми із працевлаштуванням. Я пішов з посади головного лікаря санаторію «Карпати» на час роботи на виборній посаді міського голови. Згідно із законом я можу повернутися на попередню посаду. Єдине, чого би я насправді не хотів, щоб до влади прийшли люди, які б далі безчинствували і розкрадали майно територіальної громади і держави.

– Вже очевидно, що на посаду мера Трускавця балотуватиметься нинішній депутат Трускавецької міської ради Ігор Пілько, який, до речі, займає дуже негативну позицію щодо Вас.

– Шанси Пілька стати мером Трускавця і мої я оцінюю як один до трьох. На минулих виборах до органів місцевого самоврядування мене підтримали 76% виборців Трускавця. А Ігор Пілько не пройшов навіть до обласної ради, хоча у нас було три посади депутатів облради. Сьогодні з огляду на те, що Пілько був керівником виборчого штабу Віктора Ющенка, звичайно, його рейтинг трохи зріс. Але так чи інакше, мені здається, його підтримають ті 24% трускавчан, і не більше, ніж було колись. Хоча навіть ті 24% не віддали йому голосів на виборах до Львівської облради. Ну а те, що ця партія блокувала приміщення ради, не давала працювати, б’ючи по металевих бочках, це насправді прояв їхньої слабості та невміння вести боротьбу цивілізованими методами. А те, що вони зараз блокують концепцію розвитку водопостачання, це їм теж не зарахується у плюси. Крім того, я впевнений, що всі мешканці Трускавця не залежно від того, був би Пілько чи хтось інший керівником штабу Ющенка, чи його взагалі не було би у Трускавці, голосували би за Віктора Ющенка. Тому на це так сильно зважати не можна.

– Як би Ви самі оцінили те, що Вам вдалося за час роботи міським головою Трускавця?


– Нам дуже багато чого вдалося зробити. Передусім відремонтували систему освітлення Трускавця, якого практично не було, встановили сучасне західне обладнання, запровадили систему економії електроенергії з освітлення. Тепер у нас цілодобово освітлюються всі міські вулиці.

Вклавши у благоустрій міста у десяток разів більше коштів, ніж це робилося за попередньої міської влади, розширили інфраструктуру міста. У нас було два кінотеатри, які не працювали, зараз це сучасні, світового стандарту кінозали. Зробили кілька розважальних закладів: сьогодні на дискотеку у Трускавець з’їжджаються з навколишніх міст. Започаткували проект аквапарку, який теж до речі блокується, але впевнений, що він незабаром почне діяти. За два останніх роки перекрили половину дахів багатоповерхових будинків. Окрім цього, реконструювали дорогу вулиці Мазепи – 1,8 км, а також 2,9 км нової дороги до цвинтаря. Та й багато іншого.

– Вам як керівникові міста закидають ще один гріх — відсутність генерального плану забудови Трускавця, ба навіть більше — хаотичну забудову Трускавця без врахування інтересів міста-курорту.

– Це абсолютна нісенітниця. На виїзній нараді губернатор закинув міській раді відсутність генерального плану забудови. А потім виявилося, що схема генерального плану висить у нього за спиною, у двох таблицях.

Генплан був виготовлений ще у 1963 році. Він постійно корегується. Торік 24 тисячі гривень пішло на його коректуру. Корегування проводиться постійно, під час розробки якоїсь земельної ділянки чи то об’єктної забудови. Працюють геодезичні фірми, які зробили комп’ютерний варіант Генплану Трускавця.

Хаотична забудова не відбувається. Трускавець має дуже хороше архітектурне зонування – на відпочинкову, санаторно-курортну, господарські зони, житловий мікрорайон. Напевно немає жодного міста в Україні, якщо є, то я їх не знаю, але у Львівській області їх точно немає, де би такого принципу строго дотримувалися.

Інша, більш важлива проблема, на яку сьогодні, на жаль, не хоче звертати увагу ОДА, це те, що досі не виконано розпорядження Президента України Л.Кучми від 1995 року. У ньому, зокрема, йдеться про те, що з метою збереження та раціонального використання мінеральних родовищ, оздоровчих ресурсів курорту «Трускавець» Львівській ОДА, Трускавецькому міськвиконкому разом із Державним комітетом України по земельних ресурсах, Держкомітетом України у справах містобудування і архітектури, Міністерства лісового господарства, Міністерству навколишнього природного середовища, Міністерству сільського господарства і продовольства зробити та подати в установленому порядку 1 грудня 1995 року Кабміну пропозиції щодо встановлення меж курорту Трускавець із залученням до неї приміського лісового масиву площею 200 га. Львівській ОДА – розробити заходи для оздоровлення зон санітарної охорони мінеральних джерел курорту Трускавець та реконструкції гідромінеральної бази з визначенням умов фінансування і подати їх до Кабміну. ФДМ разом із Міністерством економіки, Міністерством юстиції, профспілками України мали визначити в тримісячний строк частку державного майна в майні санаторно-курортної закладів профспілок, розташованих на території курорту Трускавець та подати до Кабміну пропозиції щодо її використання.

Отже, це розпорядження, а потім постанова Кабміну фактично невиконані. Львівські керівники, які були до цього часу, не приділяли цьому належної уваги. Сьогодні – те саме.


Річ у тім, що генеральний план курорту включає близько 2 900 га, а фактично у використанні тільки центральна частина, окреслена цим генеральним планом, яка має 750 га. Отож і ЛОДА, і управління архітектури і містобудування ЛОДА втратили контроль за розвитком навколишньої території за межами нашого міста, але які входять до генплану міста. Землі почали роздаватися приватним підприємствам під свердловини мінеральних вод, які використовуються зараз для закриття цієї води у пляшки і продажу, і абсолютно не думали за тих 200 га, на які у своєму розпорядження вказує президент України. 200 га — це та частина земель, які не входять у сьогоднішні межі Трускавця, але входять до Генплану. Для розвитку курорту та його мінеральної бази нам її не віддали. Більше того, на нас «наїхало» те саме управління архітектури, яке мало би за цим слідкувати, — зі хворої голови перекладають вину на здорову.

– Чи вдасться швидше вирішувати такі проблеми після запровадження адміністративно-територіальної реформи?

– Невідомо, що буде з цією реформою. Звичайно, її проводити треба, але згідно з сьогоднішніми проектами реформи, нічого доброго ми для Трускавця не бачимо. Фактично втрачаємо статус міста обласного підпорядкування.

– Чому дотепер міська влада не подбала про те, щоби Трускавець набув статусу курорту державного значення?

– Ми виходили з цією пропозицією на керівництво області. Але нині питання курорту не стоїть так гостро. Це не так важливо, як інші соціальні проблеми. У мене на столі вже півроку лежить Закон про курорт Бердянськ. Задумка така: спробувати пролобіювати аналогічний закон по Трускавцю. Але чітко розумію, що в умовах, коли нам не дають навіть відповіді на наші листи, коли голова Львівської ОДА не бажає зустрічатися із депутатським корпусом, питання статусу курорту державного значення ще довго залишатиметься на папері. Позаяк, якщо немає підтримки губернатора, то, певна річ, це просто марна трата часу.

– Дякую за розмову.

Одарка КОПЕНЬ, Західна інформаційна корпорація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *